Bescherm je hond

Bescherm je hond

Toen ik stage liep voor mijn opleiding heb ik mijn stagebegeleider een keer gevraagd om 1 ding te noemen die je hondeneigenaren mee wilt geven?” Ik kreeg als antwoord: “Houd je hond veilig”.

Het is een opmerking die ik tijdens trainingen en consulten regelmatig herhaal omdat ik merk dat dit nodig is. Mensen hebben het nodig dat je ze helpt zich te verweren tegen ‘deskundigen’ die het welzijn van hun dier niet serieus nemen.


Afgelopen week was ik voor een gedragsconsult bij mensen die hun 5 maanden oude hond op advies van een trainer hadden gecorrigeerd. Ik had de betreffende trainer voor mijn bezoek gegoogled en ik zag dat er positief werd getraind. Logo van O&O, foto van de trainer samen met Martin Gaus… Niets gaf mij het idee dat er op deze hondenschool gecorrigeerd zou worden, maar dit bleek dus wel het geval. De eigenaren hadden naast het corrigeren ook een lijst met dominante handelingen die ze moesten uitvoeren. Bij het consult rees het vermoeden dat de hond fysiek niet in orde is en vandaag werd dit bevestigd. Hoe sneu voor de hond en voor de eigenaren die zich nu nog eens extra schuldig voelen. Ik moet dan echt op mijn handen zitten om die hondenschool geen venijnig berichtje te sturen.


Helaas weten we dat dit niet de enige hondenschool is die ogenschijnlijk positief lijkt te zijn, maar dat in werkelijkheid niet is. Ik heb eigenaren met schaamte horen vertellen dat zij ‘als makke schapen’ hun hond afgaven aan een trainer die de hond dan eens even recht ging zetten. In het afgelopen jaar nog een hond die flauw viel en 1 die ging overgeven als hij naar puppycursus ging. Je ziet dan zoveel spijt en verdriet bij de eigenaren, want; ze stonden erbij en keken er naar. Omdat je als eigenaar overrompeld bent en het laat gebeuren? Misschien speelt groepsdruk ook nog wel mee? Hoe dan ook, het kan een hond voor zijn leven tekenen dus laat dit niet gebeuren!


Dat je je hond veilig moet houden geldt ook voor een bezoek bij de dierenarts, specialist, osteopaat. Deskundigen horen niet op je hond in te lopen of geïrriteerd te raken dat je hond zo hijgt of de vloer vies maakt als hij moet overgeven. Als dierenprofessionals opmerkingen maken over dominantie, je hond een aansteller noemen of geïrriteerd raken omdat je hond het te spannend vindt, zit je waarschijnlijk niet bij een leuke dierenarts. Wil je echt zomaar je hond afgeven voor een röntgenfoto of ander onderzoek of wil je liever mee? Wil je niet liever pas weg als de hond het roesje heeft gekregen? Hoezo moet jouw hond een hele dag in de trimsalon blijven als hij na een halve dag klaar is? Bij een goede hondenprofessional is dit allemaal bespreekbaar en transparant. Vind je zo iemand niet in de buurt dan kijk je verder, informeer eens bij andere hondenbezitters. Zo rijd ik vele dierenartsen voorbij naar die ene dierenarts die me wel bij het röntgenen laat zijn.


Het is moeilijk om aan te geven dat je het anders wilt voor je hond, maar je moet het doen! Hij is van jou afhankelijk, jij bent de advocaat van je hond...