De knop om

Spelen doet een hond uit plezier, lekker stoeien en gek doen met soortgenoten die je tegen komt. Maar in sommige situaties kan een spelende hond ineens over gaan tot prooivanggedrag. Misschien heb je het al eens meegemaakt met jouw bange of onzekere hond? Je weet dan dat het wegrennen van je hond voor de andere hond al een trigger kan zijn om jouw hond nog verder op te jagen; de bullebak en de angsthaas. Misschien heb je dan ook wel meegemaakt dat de achtervolger door de opwinding van het najagen nog een stap verder ging en hapbewegingen ging maken of bovenop jouw hond wilde duiken. Voor de duidelijkheid, het gaat hier niet om happen om de andere hond weg te jagen maar happen en bespringen om jouw hond te pakken.


Het schudden met speelgoed is ook een mooi voorbeeld hoe snel een hond van spelgedrag naar prooivanggedrag gaat. Bij terriërs, die gefokt zijn om op klein ongedierte te jagen (dood te maken), zie je dat de hond het speeltje meeneemt om het dan (dood) te schudden. Als er een piepje in zit, wat voor de hond klinkt als een dier in nood, zie je de hond nog enthousiaster worden en nog meer prooidrift laten zien. En dan is de vraag met zo’n piepspeeltje; vervul je hiermee een behoefte van je hond of verhoog je door de ontstane opwinding de kans op een bijtincident als je bijvoorbeeld het speeltje op wilt ruimen?


Gedrag wat ook bij prooivanggedrag hoort is het leegplukken van pluche knuffels. De ene hond doet het peuzelig, de andere vol overgave zodat de vlokken in het rond vliegen. Voor een hond is het logisch om je prooi/knuffel leeg te halen nadat je hem hebt doodgeschud. Hup, alle ingewanden eruit net als bij een konijn. Toen ik in een dierenwinkel werkte kwam er zeker eens in de week een klant mopperend terug met een leeggeplukt speeltje: ’waardeloos speeltje en zonde van het geld’ hoorde ik dan. Als ik dan vertelde dat hun hond waarschijnlijk nog jaren dolgelukkig met het omhulsel zou ‘spelen’ vonden eigenaren een vreemd verhaal.


Misschien moet jij de volgende keer, als je hond weer een knuffel heeft leeggehaald, de vulling van de pluche weggooien en de 'huid' laten liggen? Ik denk dat je hond daar nog heel lang plezier mee heeft....