Teletaktours en prikbandreizen

Het geweten van de hondenprofessional; teletaktours en prikbandreizen

In Nederland is de prikband en de stroomband verboden. Maar in veel andere landen is de stroomband en prikband toegestaan en populair. Ja populair en wel bij de Nederlandse hondendeskundigen!

Zo’n 2 jaar na het ingaan van het stroombandverbod is er een opkomst van stroombandreisjes zichtbaar. Of dagtrips, want in België zijn stroombanden en prikbanden niet verboden en dit is voor een groot gedeelte van Nederland maar een uurtje rijden.
Het is mogelijk om met je hond in het buitenland te trainen en daarbij gebruik te maken van de prikband en stroomband. Zoals trainingen met militair karakter om bijvoorbeeld landmijnen te zoeken. Of ‘Balanced’ trainingen volgen zodat de hond tussen de benen van de eigenaar kan lopen. Jachttraining in uitgestrekte gebieden en de mogelijkheid om in het eggie te jagen op groot wild. En dit alles met legaal gebruik van de prik- en stroomband om de puntjes op de i te zetten bij het trainen van de hond. Het resultaat is ongetwijfeld merkbaar als je terug bent in Nederland…

De mens kan naar de maan reizen, maar geen hond trainen!
Op Google zijn zoekwoorden als ‘alternatief stroomband hond’, ‘stroomband boete hond’, ‘elektrische halsband hond’ en ‘stroomband afstandsbediening’ nog steeds veel voorkomende zoekwoorden als het om het trainen van honden gaat.
Hondeneigenaren en trainers zien de stroomband dus nog steeds als mogelijke oplossing voor gedragsproblemen. Het geeft ook aan dat de gemiddelde trainer kennis te kort komt om een hond te trainen. Dit is geen schande, maar zorg dan dat je een betere trainer wordt!
De voorvechters van het stroombandverbod in Nederland hadden misschien de hoop dat de hondentrainers hun technieken zouden verbeteren in plaats van de wet te omzeilen om de band te kunnen blijven gebruiken?

Als iedereen het doet dan mag ik het ook
De mens is in staat is om onder leiding van een autoriteit of door groepsdruk dingen te doen waar hij het diep in zijn hart niet mee eens is. Als cursist of hondeneigenaar van een hond met ongewenst gedrag zit je als snel in de positie dat je je laat leiden door een autoriteit.
Hoe vaak hoor je niet dat mensen iets hebben ‘laten’ gebeuren onder begeleiding van een deskundige, terwijl mensen dit anders nooit zouden toelaten?!
Zo herinner ik mij nog instructeurs die hondeneigenaren aanboden om even de lijn over te nemen en te laten zien hoe je corrigeert met de slipketting. Eigenaren gingen hier vaak klakkeloos mee akkoord en mochten dan zien hoe hun arme hond ‘recht werd gezet’.
Maar het is nog erger; uit studie* is gebleken dat mensen zich ook laten aansturen door een autoriteit om anderen pijn te doen. Dus als we van een ‘meerdere’ krijgen te horen dat we een dier pijn moeten doen, dan zijn we geneigd dit ook te doen!

Daden spreken luider dan woorden
Dit betekent dat wij hondengedragsdeskundigen, als autoriteit, ons moeten realiseren dat we een voorbeeldfunctie hebben naar hondeneigenaren en collega’s. In je werk en in je gedrag naar je eigen hond worden je waarden zichtbaar. Ook als je in het bos loopt, op vakantie bent of een cursus volgt.
Dus stop met dit soort reisjes en trainingen in het buitenland om dan in Nederland te roepen dat je je aan de wet houdt! ‘Actions speak louther than words’

Voor hondeneigenaren die dit lezen
Bestudeer op de website van de deskundige die je overweegt in te huren nauwkeurig. Let niet alleen op de kreet ‘positief trainen’. Trainers kunnen door gebrek aan ervaring eerst beginnen met positief trainen en dan alsnog overgaan op correcties omdat ze niet weten hoe het verder moet. Dus kijk of er ook expliciet iets wordt gezegd over het gebruik van correcties en straf.
Kom niet in de situatie waarin je iets gaat doen bij je hond waar je diep van binnen niet mee eens bent of wat je hond bang maakt. Want niet alleen de stroomband is schadelijk, maar ook het gebruik van sliplijnen, hoge lijnen achter de oren en hakjes in de lendenen enz.

* Link naar onderzoek over gehoorzaamheid naar een autoriteit;
https://www.demenzemedicinagenerale.net/pdf/MilgramOriginalWork.pdf
https://www.uu.nl/nieuws/de-negatieve-effecten-van-de-elektronische-halsband-op-het-welzijn-van-honden-en-positieve

Opmerking; Veel mensen denken bij een stroomband aan een correctie. In kringen waar de stroomband populair is wordt de band ook gebruikt voor het aanleren van gedrag. Het wordt gebruikt om te trainen. Hoe dat dan gaat? Nou stel dat je bij je partner de e-collar aanzet totdat hij heeft uitgevonden en uitgevoerd wat jij wilt? Laten we zeggen; stofzuigen.. Dan zal je partner bij de eerstvolgende keer dat ie de stroomschok voelt gaan stofzuigen! Waarschijnlijk ook heel snel stofzuigen om de klus snel af te krijgen en de stroom van de band gaat. Dit principe wordt dan trainen genoemd…

Bij de e-collar denken we vaak aan correcties als de hond niet doet wat hem wordt gevraagd. Maar de e-collar wordt ook gebruikt voor het aanleertraject van een oefening of zoals trainers het vaak noemen, als communicatiemiddel. Op dit filmpje is te zien dat er langdurig en vaak gebruik wordt gemaakt van de e-collar. Terwijl de mechelse herder een hond is die intelligent is, graag werkt en in no-time de oefening zou moeten begrijpen zie je dat de hond overstuur raakt; door aan de ene kant de enorme drive(soms ook aangeleerd door de e-collar) en aan de andere kant de correcties die hij niet goed begrijpt en de angst voor meer correcties. Door de stress lukt het de hond maar met moeite om te doen wat van hem wordt verwacht.